Förvara din kvalitetskniv

En dyr kvalitetskniv är kungen bland köksredskap och ska behandlas därefter. En kökskniv ska vara vass så att den skär igenom livsmedlen med lätthet. Märkligt nog är det lättare att skära sig på en slö kniv, och det beror på att med en slö kniv arbetar man på fel sätt. En vass kniv gör själva jobbet utan att man anstränger sig. Kvalitetsknivar hittar du många av på nätet, t.ex. på köksmästaren.com

 

Förvaringen av din vassa kniv är viktig för att den ska behålla skärpan. Att slänga ner den i en kökslåda är rena döden för kniven. Den kommer ovillkorligen i kontakt med andra knivar och hårda saker i lådan och sedan är det kört med den eggen. Att arbeta upp en bra  egg tar tid men att förstöra den går fort.

 

Ett bra och skonsamt sätt att förvara en kökskniv är på en magnetlist som sitter fastskruvad i väggen ovanför arbetsbänken där kniven ska användas. På så sätt finns kniven till hands där och då den ska användas. Eggen hänger så att säga fritt. Ett annat sätt att förvara knivarna på är ett knivblock av trä. Trä är skonsamt mot knivseggen och det bästa är att sätta i kniven upp och ner i blocket. Då kommer inte eggen i beröring med någonting och skärpan håller längre.