Växande efterfrågan på motorsågskurser

Efterfrågan på motorsågskurser ökar i och med det nya lagkravet från Arbetsmiljöverket – från och med 1 januari 2015 måste alla som använder motorsåg i jobbet ha motorsågskörkort. Säker Skog rapporterade en markant ökning i kursansökningarna redan från 2012-2013 och trots att det inte finns statistik för innevarande år märks ett ökat intresse.

Stort utbud av kurser

Ända sedan 2005 har det funnits möjlighet att ta motorsågskörkort men i och med det nya lagkravet har efterfrågan ökat på sista tiden och därmed ökar även utbudet på kurser. Det finns en mängd kurshållare att välja bland och man kan även välja att starta en egen studiecirkel och beställa material och filmer. I det närmaste har man allstå obegränsade möjligheter att kunna anpassa innehållet och skapa en motorsågskurs som tillgodoser olika behov. Det enda man behöver tänka på är att den som utbildar måste ha motorsågskörkort och att man kallar in en certifierad examinator till själva uppkörningen.

Kunskaper som ökar säkerheten

Från årskiftet krävs motorsågskörkort för att man ska kunna utföra jobb åt andra men alltså inte om man bara vill röja lite eller kapa ved åt sig själv. Varje år skadas alltför många som arbetar med trädfällning och skogsvård. Därför skärps kraven på godkända kunskaper i hanteringen av motorsågar. Men även fritidsbrukarna, som ofta kan råka illa, ut rekommenderas att ta körkortet.

Med det ökade utbudet och medvetenheten om farorna som förknippas med arbete med motorsåg och trädfällning inser fler och fler fördelarna med ett körkort och alltfler sk frivilligakort tas – därmed tar den allmänna säkerheten också ett stort kliv framåt.

Olika körkortsklasser

Det finns inte bara en mängd olika motorsågskurser att välja mellan utan också en rad olika körkortsklasser (från A-F och en S-kurs). Skogstyrelsen har mycket information för den som vill läsa mer om de olika nivåerna.  Kurserna erbjuder allt från grunläggande kunskaper, för att kapa ved och fälla träd säkert till kvalifikationer inom specialområden. Alla kurser har självklart fokus på säkerhet och man måste klara examina i de grundläggande kurserna innan man kan ta steget vidare med påbyggnadskurser.